Rukhsana werkte de vrijdagavond als therapeute in het Tejo-huis Oostende, de vrijwilligersorganisatie die gratis ondersteuning biedt aan jongeren. In februari 2021 volgde Rukhsana via Tejo de opleiding “Poppen en verhalen3 gegeven door Freya Van den Bossche, docent sociaal agogisch werk Vives.

De opleiding van poppen en verhalen leert je de methodiek aan de hand van Duplo-en Playmobilpopjes.  Het huidige therapiemateriaal van Duplo- en Playmobil bevat te weinig poppetjes met een migratieachtergrond om de contextuele gedachtegang in beeld te brengen.

Tijdens de opleiding kreeg Rukhsana de opdracht om haar eigen oorspronkelijk gezin in beeld te brengen. Met de lego’s en playmobilpopjes van dochterlief begon ze aan de opdracht. Dochterlief kwam snel tot de conclusie dat dit niet zal gaan. In het aanbod van duplo en playmobil zijn er te weinig diverse popjes met een migratieachtergrond. Dochterlief gaf spontaan aan, mama er zit niets anders dan de popjes zelf te maken. Vol goesting gingen mama en dochter een nieuwe uitdaging aan. Zo werden de eerste popjes op 14/02/2021 geschilderd.

Spontaan werden de handgemaakte en handgeschilderde peg dolls op Facebook van Rukhsana gedeeld. De popjes kregen veel positieve reacties. Er werd een facebookpagina “Poppen met een verhaal” aangemaakt.  Aansluitend werden de popjes uitgenodigd voor verschillende tentoonstellingen of voor een workshop en recent kwam de vraag naar verkoop.

Aangezien de popjes de nodige aandacht bleven kregen, volgde Rukhsana via Unizo het traject “starten”  met als doel om haar idee verder vorm te geven. Na het krijgen van een positief haalbaarheidsrapport werd de onderneming “ Poppen met een verhaal” op 01/01/2022 opgericht.

De collectie is ondertussen heel uitgebreid. Er worden plannen gemaakt om in 2023 een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daar later meer over.

Categories: Onstaan