Ontstaan Poppen met een verhaal

Rukhsana Zubair, de oprichter van Poppen met een verhaal, werkte op vrijdagavond als therapeute in het Tejo-huis Oostende, de vrijwilligersorganisatie die gratis ondersteuning biedt aan jongeren. In februari 2021 volgde Rukhsana via Tejo de opleiding “Poppen en verhalen”. De opleiding leert je de methodiek aan de hand van Duplo-en Playmobilpopjes. Het huidige therapiemateriaal van Duplo- en Playmobil bevat te weinig poppetjes met een migratieachtergrond om de contextuele gedachtegang in beeld te brengen. Een gemiste kans vond Rukhsana. Met als gevolg na het volgen van de opleiding ging ze samen met haar dochter Rani aan de slag. Op 14/02/2021 werd het eerste poppetje geschilderd. De collectie is ondertussen heel uitgebreid.

De methodiek “poppen met een verhaal” is geïnspireerd op het contextuele gedachtegoed van de Hongaarse- Amerikaanse psychiater en gezinstherapeut Ivan Boszormenyi Nagy, Marleen Diekmann psychotherapeute uit Amsterdam voor haar methodiek “een taal erbij” en Kitlyn Tjin A Djie familietherapeut uit Amsterdam voor haar methodiek “Beschermjassen”.

Missie

“Poppen met een verhaal” heeft als levensmissie om een bruggenbouwer te zijn. Via verbindende activiteiten op de sofa gaat “Poppen met een verhaal” op zoek naar een nieuw samenlevingsmodel voor de kantelende samenleving van vandaag. Een model die zuurstof toelaat en gezond samenleven als mens, burger terug bevordert.

“Poppen met een verhaal” wilt haar doelgroep inspireren en inzichten bijbrengen met toegankelijke tools zodat zij kunnen overschakelen van OVERleven- naar LEVEN.

Doelgroep

  • Voor personen met een migratieachtergrond, vluchtelingen, nieuwkomers en anderen die bezig zijn een plek in deze samenleving te (her)vinden.
  • Voor positief ingestelde personen, instellingen, professionals die vanuit hun passie en gedrevenheid willen inzetten op gezond samenleven in de super diverse samenleving.

Over Rukhsana Zubair

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!”

-Pipi Langkous –

Op mijn negende ben ik vanuit Pakistan in Oostende aangespoeld. In Pakistan groeide ik vooral op in een “wij- gerichte familiesysteem”. Sinds mijn negende kreeg ik de kans om te proeven van een “ik- gerichte systeem”. De tandoori kruiden uit Pakistan en de verse zeelucht van de Noordzee in Oostende gaven me een nieuwe trigger om de “ik” en de “wij” in mezelf met elkaar in verbinding te brengen. Een uitdaging voor mezelf hoe ik de beiden systemen op een gezonde manier met elkaar kan doen samenleven. Een zoektocht waar ik sinds 2001 bewust mee bezig ben. In de maatschappij van vandaag ligt de focus vooral op het verschil tussen beide systemen. Ik wil het anders, ik wil een nieuwe brouwsel produceren hoe we de “ik” en de “wij” met elkaar kunnen verbinden. Nl via ” Poppen met een verhaal”.


“Poppen met een verhaal” wilt in de kantelende en bewegende samenleving van vandaag werken rond het thema diversiteit en integratie. Met mijn onderneming wil ik bruggen bouwen tussen gemeenschappen en culturen. Vanuit mijn eigen migratieachtergrond wil ik hierbij een voortrekkersrol op mij nemen en meehelpen om aan een positief verhaal te schrijven rond omgaan met het anders zijn. Met mijn onderneming wil ik een open ontmoetingsplek aanbieden waar mensen terecht kunnen voor uitwisseling van verhalen en verbindende praktijken. Als methodiek kies ik voor toegankelijke tools waar ieder van ons zich kan thuis voelen zoals verhalen op de sofa, therapiesessies en workshops.